И със сладко от тъга

На премиерата на „Шепа лъскави череши” в Пловдив едно красиво момиче каза, че в стихотворенията ми има предимно захар и никак сол.
Това не беше въпрос, а нещо средно между констатация и упрек.
Както често се случва, аз се сетих какво мога да отговоря, но се сетих малко след като срещата приключи.
Разбира се, че в стихотворенията ми има захар. Има пудра захар, има захар на кристали, има захарен памук, има сладки неща безброй.
Първи отговор. Явно това им е вътрешно присъщо. Не можеш да упрекваш крем-карамела, че не е солен и че, примерно, му липсва вкус на кюфтенца, на пача или на мусака (все достойни и полезни храни, сами по себе се).
Втори отговор. Разбира се, че в стихотворенията ми има сол! Сол, и пясък, и ръжда палят в гърлото ми суша. Лятото ще задържа, само ако в теб се сгуша.
Трети отговор. В стихотворенията ми има сладко, а вторият вкус е горчивото. Сладкото е цветната обвивка на горчивите хапчета, които трябва да преглътнеш. Защото трябва. И защото се надяваш, че след това ще ти бъде по-добре. Търся си сладки думи. Даже да са горчиви.
Четвърти отговор. В стихотворенията ми има сол. Това, което липсва в тях, е гняв. А гневът е толкова освежаващ, така действен и способен да променя. Вместо гняв, аз имам много тъга. Тя сяда на стола с отпуснати ръце, потопена във вировете си, гледа своето отражение в дълбоката черна вода и чака. (Самотата) пак отива в кухнята по навик и пореден сандвич с резен страх и със сладко от тъга си прави.
Пети отговор (който дадох веднага на място). Ако имате нужда от стихотворение (със сол, или с друго), напишете го.

Аз знам какво правя.

brown

10 thoughts on “И със сладко от тъга

 1. Аз пък се сетих за стихотворението ти „Знам какво правя“ и то ми се струва един добър шести вариант на отговор. Всеки, който го е чел, ще си спести подобни упреко-констатации:) Весела Коледа!

 2. Еееех, мила ми адашке… Ние толкова сме свикнали да вярваме, че сме онеправдани, че сме жертви на съдбата, на обществото, на държавата, на световната конспирация, на Господ…, че животът е нещо тъжно, страшно, гадно, безизходно…., че ни е отредено да страдаме (от християнството ли идва тази представа за живота като кръст, „блажени са плачещите, защото те ще се утешат“…?); че всичко е предателство, рани и сол в раните…, така майсторски сме смесили тази своя вяра с Абсолютната Истина и толкова сме се вживяли в нея с целия й съдбовен драматизъм, че когато някой дръзне да ни предложи някаква различна гледна точка, я усещаме като не-истинна, като фалшива, захаросана, бягство от „действителността“ и пр. дрън-дрън.
  Аз пък обичам твоята поезия толкова много, защото отказвам тази многострадална действителност да е моята действителност.
  Обичам твоята поезия защото тя отказва да плаче, да мрънка, да се самосъжалява, да бъка от кръстове, разпятия, сизифовски, прометеевски, танталови и пр. митични и титанични мъки.
  Обичам твоята поезия, защото е толкова пълна с joie de vivre. Защото тя заразява и добавя цветове, усещания, звуци, вкусове, към тези, които сетивата ми са успели да доловят. Защото отваря прозорчета към неща, които отдавна сме престанали да виждаме, а те са ни пред очите и подскачат, и размахват ръце, за да ги забележим.
  Мога само да се моля да си щастлива, за да не солиш и да не вгорчаваш. На сол и горчилка всички сме много щедри и ги раздаваме без никой да ни ги иска. Хвърчащите хора, захарните хора сте единици и затова сте безценни.
  Искам захарни стихове!!! По-добре захарасона, отколкото пресолена. :Р

 3. Ми днеска ми е некво тъпо и сирьозно. 😦 Пък. 😦 И затуй нуждата ми от захар е още по-голяма. 🙂

 4. Не е нужно да поправяме света. Излиза, че поправяме Господ. Нито да му се сърдим и да го упрекваме. Може ли да упрекваме Създателя „на всичко видимо и невидимо“? Остава да му се радваме. Както често правите вие, Мария.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s