За „Щастливи времена“

 

 

 

 

 

 

 

„Щастливи времена“ на сайта на ИК Жанет 45

Книгата излезе в последните дни на Пловдив чете. Ето първата снимка, която Гери публикува, аз я видях и се уверих, че вече съществува:
geri

Кирил Златков: Работата ми по новата книга на Мария Донева. Вече е в книжарниците!
Чест и удоволствие е за мен да съм част от историята на тази поетична книга. В работата на художника на книги има един много вълнуващ момент – да чете преди всички готовия ръкопис. Всеки път се радвам, но този път беше особено вдъхновяващо. В тази книга има много пролетен дух, стиховете се поглъщат бързо и пречистват като озон след дъжд.

 

Веселина Седларска: С още две приятелки учредихме преди време партия БКП. Означава „Бижута, книги, парфюми“. На следващия ни конгрес ще предложа книгата на Мария Донева „Щастливи“ времена“ за наш пряпорец и девиз. Тази книга е уханна, ароматна, упойваща. И всяка буквичка в нея блести, от корицата през всяка страница всичко е инкрустирано и извезано. Красиви и умни стихове на много добър и много талантлив човек – такава промоция скоро не бях хващала.

 

 

 

 

 

 

Ели Алексиева: Зиме или лете, есен или пролет, всички сезони са щастливи за мен, когато имаме нова стихосбирка от Мария Донева.

 

 

 

 

 

 

Първата премиера на книгата беше на 9 юли в Русе, при Ваня Хинкова в Хеликон. Дойдоха чудесни хора и посрещнаха книгата ми като ново бебе, с радост. Аз се смущавах и мисля, че малко се криех зад разказите, те поне са проверени…

36894700_898752646980549_5845082754756116480_n
Роси Миновска-Деведжиева ми подари неописуемо красив книгоразделител. И написа най-мили думи:
Понеделник следобед – най-обикновен на вид. Но в присъствието на Мария Донева стана истински щастлив! Тя представи най-новата си книга „Щастливи времена“ в уютната книжарница „Хеликон“-Русе. И всички й се любувахме, слушахме я със зяпнала уста, просълзявахме се, смяхме се, ръкопляскахме… За всеки намери дума, усмивка и специален автограф. Вълшебница любима е Мария!
*********
Yesterday I attended Mariya Doneva new book launch in Rousse. If you could read her poetry, you would know why we love her so much!

RosiMinovskaDevedjieva

Много, много се трогнах от това:

И още едно видео с много сладка усмивка:

 

Както обикновено става с последните ми 6-7 книги, винаги някой се изненадва, че в тях има тъга. Този път изненадана е Мила,

Милена Ташева, в goodreads: Много е особено чувството, когато поет, известен с позитивните си и щастливи стихове издаде книга със заглавие „Щастливи времена“, а в нея има толкова много тъга. Като загорял захарен сироп на дъното на тавата с крем карамел. 

 

Любина ЙОРДАНОВА, Лондон, в lira,bg : Най-веселото нещо в тази книга е заглавието. Иначе най-красивото е скрито между кориците ѝ.
Тук стиховете на Мария ми се сториха по-тъжни отпреди. Но въздействащи и някак успокоителни. Тя успява да облагороди самотата, разочарованието, страха, дори и смъртта, като ги превърне в красиви стихотворения. Те са живи. Те обичат и мразят, страдат и са щастливи. Плачат, дори се усмихват. Разочароват се, обнадеждават се. И им харесва да се шегуват, но не обичат да приемат живота сериозно. Казват нещата директно и с намигване. Хубаво ми е да ги чета отново и отново не само защото Мария Донева е изключително талантлива поетеса и знае как да реди думите, но защото умее нещо повече от това – да те гали по сърцето с тях. (…)
Щастливите времена са онези, в които приемаш нещата – и добрите, и лошите – и продължаваш напред , защото знаеш, че това е животът в неговата цялост.

Maria Kaneva
Моята приятелка Мария Канева написа във фейсбук така:
Познавам Мимето от дете. Няма да пиша дълго, защото мога да пиша сто часа и трябва да се сдържам. Не знам защо чак сега си взех новата и книга. Може би защото имам всички други и няма за къде да бързам, и няма книжарничка до входа. А и…сигурно вътре има стихотворения, които си знам. Ще си я купя, когато влезна в книжарница просто така. Да, но вчера си казах: Ами ако вземе, че свърши! Леле, те минали два три месеца! И така. Поръчах я по еконт. Няма да ви навивам да си я вземете,защото това е много лично нещо, какво ще прочете човек! Но да знаете, голям рев му дръпнах. Наревах се! Значи тоя Кирил Златков, когото всички хвалят, първо ме ядоса. Направил корицата като покана за бал. А вътре-неща живи и без рокли. Не може да завиеш сърце и роза в картонена покана. Мина малко време. Мина ми сръднята. Тая розова корица е като рокля. Тя е като защита, тройна защита. Сигурно затова го хвалят. Хубаво е това живо дишащо същество вътре да е в рокля с цвят „пепел от рози“ и да ви покани на бал със заклинание за Щастливи времена от Мария Мария Донева Как да не отидеш!?  Вълшебство!

 

Теа Монева ме нареди сред поетите в сайта True story: ТУК
http://truestory.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0/?fbclid=IwAR196LrvgXHNSmeG1h1gBCKy-V0h5e40F19cwJvfbGoC72rWkZSq0_YZKTU