Закачалки за повдигане на самочувствието

Вчера беше ден втори от ремонта, който започнахме вкъщи.
Трябва да мине леко, само ще боядисаме с Иво – тераси, стени, тавани.
Аз знам, че с ремонтите никога не минава леко и уж бях подготвена. Първият ден беше неусетен.
Обаче вторият беше усетен.
Първо, че имам мускулна треска и на места, където не се полага да имам мускули. Второ – таванът в хола стана много зле, 50 нюанса сиво, че и повече. Всички без изключение, по домова книга, се изредихме да пипаме с пръсти и да затваряме боядисаните врати. Абе не вървеше – да не се връщам към този ден!
И вечерта, чак към 9, най-после седнах да си почивам. Всичко ми се виждаше безнадеждно, нищо светло на хоризонта, провалени планове за близкото бъдеще, плюс схванат врат и десетина ухапвания от някакво зло насекомо.
Какво се прави в такава вечер?
Аз си разкрасих пет закачалки. Хареса ми.  Оправи ми се малко от малко самочувствието, че и аз мога да свърша нещо свястно.
Боядисах пет старовремски дървени закачалки с блажна боя още предишния ден (по-забавно е да се боядисват закачалки, отколкото парапети, не знам защо). Те бяха лакирани и боята не хвана хубаво, ама карай.
И докато си почивах печално, избрах една салфетка на макове, отделих цветния пласт и с една мъничка ножичка и без излишни движения започнах да изрязвам цветове и пъпки.
Някои от маковете така са нарисувани, че приличат на целувчици.
Намерих бурканчето с лак за салфетки, не бях го ползвала от месеци, но не се беше вкаменило. Тихичко ура, и животът колебливо започна да се възвръща в тялото ми.
После започнах да си лепя картинките. Още първият мак ми хареса и реших и петте закачалки да ги макосам. Да ги омача. Да ги макирам. Много са смешни тия работи.
Намерих само една тънка четка, която ползвам с акварелните моливи, но в ремонт и на война човек не може да бъде прекалено взискателен.
И малко по малко си украсих закачалките.
И като свърших тази работа, усетих, че съм отпочинала и съм готова с лекота да спя.
Това исках да ви кажа.

А, да. Като ги гледам така на вратата, май ми се мярна призракът на една бъдеща Коледа, с елха – без елха, а с подобни закачалки с декупаж с коледни мотиви.
Май днес ще боядисам в бяло всички дървени закачалки, които тракат с кости из гардеробите, за да може когато ми се доправи нещо подобно, основата да е готова.

19 thoughts on “Закачалки за повдигане на самочувствието

 1. Браво! Супер макови закачалки си сътворила, направо ми се прищя да почна моите, или направо да купя нови, че все не стигат у нас закачалки – (натвъррд, че това би се оказало супер подарък, особено така с макове;)))))

  Да видим как е хавата в ден трети от ремонта и кога ще се видим най-сетне. 🙂

   • Здравейте,
    Прекрасни са закачалките. Бих искала да си купя.Моят телеф.номер 0893 554 700. Ще се радвам, ако се обадите. Благодаря
    Жени

     • 4-5 евентуално-за лично ползване, а на каква цена?

     • Ще потърся днес закачалки и като им видя цената – ще ви пиша 🙂

     • Ами аз имам безброй стари, дървени-досущ като Вашите-няма ли да свършат работа? Само дето аз съм в София, а те са в Бургас, а Вие…Ама какво от това-мога да си направч екскурзия до Вас?

     • Добър ден, Жени!
      До днес бях на път и се мъчих да пиша коментари с телефона – трудна работа.
      Намерих дървени закачалки, мисля, че са подходящи.
      Мога да ги направя като тези от поста в блога и мисля, че нещо от сорта на 4-5 лева е добре.
      Казвате – правя и пращам по еконт.
      Мисля обаче също, че ако ви харесват, и вие можете да направите вашите, дори ще им се радвате повече.
      Хващате закачалката, боядисвате я с блажна боя, или пък с акрилатна например, на водна основа.
      Избирате си шарени салфетки от книжарниците или от някой хоби-магазин. Отделяте слоя с картинката (те са трислойни), изрязвате я и я залепяте с лепило за декупаж или с С200, разредено с вода (аз не обичам да ползвам С200)
      И готово!
      Има богове на декупажа и салфетната техника, които използват специални материали и техники и правят чудни красоти. Аз не съм такъв майстор, просто съм опитвала какво ще стане, дори нямам търпение да доизкусурявам докрай нещата.
      Така че казвате – правя. 🙂

      Другата седмица, в събота, ще бъда в София, на Алея на книгата, ще рецитирам разни неща от 16 часа. Това ще съкрати екскурзията – „Витошка“ е по-близо, отколкото Стара Загора.

     • Здравейте Мария,
      Трогната съм от детайлния отговор. Съгласна съм, разбира се, на тази цена.Лошото е, че аз също пътувам, само че към Бургас и ужасно съжалявам, че няма да мога да ви видя.Но имам друга идея, ако искате, разходете се до Бургас, ще ми бъде много приятно, мога да ви осигуря и безплатна нощувка/и. Това би било възможно между 18 и 28.сеп, все още става за плаж, а и Бургас е хубав град.Ако не-ще мисля за други варианти.
      Предишните дни приятелка ще ми гостува, та затова от 18-ти.
      Жени

     • Ех, че хубаво! Благодаря, каква вълшебна покана!
      Лошото е, че започна театралният сезон, тръгнах на работа, трудно е човек да се откъсне и да отиде на морето. Напоследък често си мисля какво ли е постоянно да живееш край него, цяла година. Може би защото това лято морето пак никак не ми стигна, малко ми беше, само два-три дни, но и 20-30 да бяха, сигурно пак така трудно щях да се разделя с него. Не че плувам и се гмуркам като видра, самата му близост ме кара да се чувствам добре.
      Ще отида да купя лепилце и се заемам. С макове ли да бъдат?

     • О, да, Мария, наистина помислете, Поне за ден-два, все ще можете, предполагам.Да-то е и за маковете, страшно ми допада съчетанието на червено, бяло и зелено. Май стана като българския флаг LOL
      Jeni

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s