Манюня

 

Да видите каква сладка книга! „Манюня”!
Чета и се смея, и не мога да реша кое е по-смешно – случките или начинът, по който са разказани?
Нарине Абгарян пише много хубаво. „Лабиринт” издаде трета нейна книга на български, прелестно преведени, приказно оформени. Разкошни!
„Манюня” е чудесна за четене на почивка, или през почивката в работен ден, а също, убедена съм – когато човек е нещо болнав, за да му просветне на душата и да оздравее по-бързо.
Вълшебна, душеспасителна способност на човека е да умее да забравя. Детството е трудна работа, може би защото сетивата са бистри и реагират ярко и всеотдайно, без да се пестят, без идея за самосъхранение. Има толкова много печални, плашещи, тревожни мигове – или бяха часове, или дни? – които сме прибрали на дълбоко и не мислим за тях. Неловки преживявания, добри или пък не до там добри постъпки – всичко се пази,  и ни влияе на решенията по-късно.
И  така, „Манюня” е истинско находище, златна жила със спомени от златното детство.
Не че всичко е идеално в живота на Нарка и Маня – охоо, има и дефицит, и злощастни приключения, и болезнени експерименти (ще издържи ли чадърът скок от втория етаж, как да си направиш римска гърбица на носа, как да заклещиш черпак в тоалетна и куп такива още) – има и дефицит, и нещастни влюбвания, и бой – всеки ден по много, и задушени зеленчуци има даже!…

Но всичко това е е съвсем приемливо, в реда на нещата, в дози и съотношения, с които човек расте силен и весел, и горд, сред планини и приятели, и приятелства като планини.
Само няколко страници след началото вече не ме дразнеше напевното и малко претенциозно словоредене (като че ли в „Три ябълки паднаха от небето” нямах това дразнещо усещане.) То верно, че детството е легендарно, то е Елдорадо, в което си щастлив, но не можеш да останеш там, а напуснеш ли го – няма как да се върнеш, и сигурно тази приказна интонация на началото към това трябва да насочи. Абе… щом трябва да си търся обяснения, да не кажа оправдания, за да се сдобря с новата си любима книжка… (NB! Част от доброто приятелство, включително и с книгите, е да си търпелив и толерантен, и тези качества никога не остават невъзнаградени.)
Бих казала също и че Трите ябълки са ненадминати за мене.

Обаче „Манюня” си струва четенето! Книга за обичане и за радване е тя.
Давам пример:

„Моя първа и засега единствена любов стана по-големият брат на съученичката ми Диана. Братът се казваше Алик и играеше страхотно футбол. (…)
„Ще бъде мой” – реших аз. И зачаках търпеливо Алик да се влюби в мен. Чаках и чаках цели три дни, но положението си оставаше същото – Алик от сутрин до вечер риташе топка и изобщо не ми обръщаше внимание. Тогава реших да взема нещата в свои ръце и съчиних поема за любовта си към него. После откъснах от тефтера на мама един син лист и преписах прилежно творението си.
ПОЕМЪ
Ти, Алик, ще има да се чудиш
кой ли този стих е написъл!!!
Анонимен е той и ти няма да разбереш
ни-ко-га
ништо!
Освен че обичам те ас
и по цял ден за теб мичтая.

Нарине Абгарян 2 А клас
Общообр. У-ще №2 в Берд

Сложих поемата в плик, залепих го и го връчих на Диана с молбата да го предаде на Алик. Не се наложи да чакам дълго отговор. На другия ден Диана не смееше да ме погледне, само ми върна плика с думите:
– Намерила в кого да се влюби!
Извадих намачкан син лист. Оказа се, че е моето писмо. Отзад Алик бе написал в отговор лаконична поема:
ТЪПАНАРКА
Повъртях в ръцете си бележката и я прибрах в джоба на ученическата престилка. Криво-ляво издържах до края на часовете, прибрах се и без да се преобличам, както си бях с престилката и със значката на октомврийче върху гърдите, легнах да мра.
Умирах дълго, цели двайсет минути, и всъщност вече си бях с единия крак в гроба, когато мама се прибра от работа. Надзърна в стаята и видя хладния ми полутруп.
– Защо си легнала с дрехите? – попита тя и ме пипна по челото.
– Легнала съм да мра – изломотих аз и след като извадих от джоба си бележката, й я подадох.
Мама прочете поемата. Захлупи лице върху дланите си. И цялото й тяло се затресе.
„Плаче” – помислих доволна.
После мама махна дланите от лицето си и аз видях, че очите й може и да са мокри, но са весели.
– Да не сисе смяла, мамо? – обидих се аз.
– Няма такова нещо – отговори мама, – чакай да ти разкажа нещо, искаш ли?
Приседна в края на леглото, хвана ме за ръка и започна да ми обяснява търпеливо, че още ми е рано да се влюбвам, че всичко ми предстои и в живота ми ще има още много такива Аликовци.
– Колко много? – наострих аз уши.
– Ооо, страшно много – отвърна мама и ме целуна по челото, – ставай.”


И… така.
Трогателно и смешно и мило, и хубаво.
А дори не съм ви казала нищо за Ба! Няма и да ви кажа. Ба, чичо Миша, мама, Каринка, Гоги, чичо Сурен, дори камионът Вася са такива образи, такива сладури, че дори за два реда да прекосят страницата, човек ги вижда и ги запомня. Ама Ба… Ще прочетете и ще разберете!

И чисти, остри чувства.

„Понякога малките момиченца ги боли душата. Тази болка изобщо не може да се сравнява с физическата. Тази болка не може да се сравнява нито с шамара на чичо Миша по тила и на мама отзад по дупето, нито със страховитите крясъци на баща ми, нито с разрушителните наказания на разярената Ба. Нямаш друг избор, освен да носиш тази внезапна болка като страшна тъмна течност вътре в себе си и непременно да си гледаш в краката, за да не се спънеш. Защото отнякъде знаеш: тази болка в никакъв случай не бива да се разплисква. И се луташ като сляпо коте из мрака, после спираш, вслушваш се в себе си – боли ли? Боли – отвръща душата. И ти продължаваш тихо нататък.”

И това го има, всичко има и докато човек чете веселите и тъжните истории за живота на двете приятелки, започва да си спомня. Спомня ли си, сънува ли, мечтае ли…

„Планината не те унизява с величието си, не ти обръща гръб, ето, ти стоиш тук, а там е планината и между вас няма никого.
Някъде там, долу, има облаци – хора – ръждива кола, ехе-хей, аз съм частица от космоса, аз съм усмивка Божия, аз съм възторг, вижте, хора, в косите ми са се заплели звезди, в дланите ми спят риби.
Планината…
(…)
– Само не се плашете – рече татко, – само запомняйте, от тук нататък ще го носите това вътре в себе си, докато сте живи.”

10 thoughts on “Манюня

 1. Преди месец прочетох първите петнайсетина и още няколко от средата страници и наистина никак не е лоша, но едва ли скоро ще е дочета. 🙂

 2. Здравейте, Мария,

  Значи „Манюня“ също ви хареса? Знаех си, че трябва да си я купя. 🙂

  А четохте ли „Хората, които са винаги с мен“? Интересно ми е да науча мнението ви и за нея.

  • „Манюня“ ми хареса много. Книжарката, която ми я препоръча, каза, че много ще се смея. Аз малко се заинатих и на първите две-три глави си виках: няма да се смея пък. И после като започнаах!
   Четохме я двама и взаимно си четяхме смешки, сигурно затова ми беше два пъти по-забавно.
   Другата книга не можа да ме хване – едни бедни хора се мъчат нещо там, арменските думи ми дойдоха в повече, четох, оставях я, не помнех това дали съм го чела вече, и накрая реших да не се насилвам. Сигурно е хубава, ще си я запазя за по-късно, просто не й е дошъл моментът за среща с мен.

   • Благодаря за отговора!

    Тръгнах да пиша моето мнение за „Хората, които са винаги с мен“, (която изчетох на един дъх), но по-добре да не влияя на бъдещата Ви среща. 🙂

    • О, ако е положително мнение – винаги е добре дошло! Много обичам, когато хората много обичат книги!

     • Ами, да си кажа тогава. 🙂
      Наистина е различна от първата ѝ книга. Структурата не е линейна: прескача напред-назад във времето. Даже да внимава човек, някои неща стават ясни чак накрая. Но пък е пропита с толкова много любов към всичко арменско: храната, предците, корените.
      Ох, докато се стигне до края има и едни ужасно тежки моменти, особено един от тях. Но като дочетеш до последната страница, разбираш как си е струвало усилията и затваряш книгата с усмивка и надежда.
      Така преживях аз тази книга. Но и други хора се оплакват, че им е тежка.
      ПП. Много забавно ми беше да прочета какъв смях пада на „Манюня“! 🙂

     • Ти почни, почни да я четеш!
      В момента май любимото ми място, за което няколко пъти се сещах, е за чичото, дето го ударил ток… Ще видиш! :)))

 3. Така, наточих перото, подострих молива и пиша за „Хората, които са винаги с мен“. Като си нямам свой блог – в приятелски настроен такъв. 🙂
  Прочетох „Ябълките“ за около два дни. „Хората“ – за две седмици + 2 дни отгоре. Не ми беше лесна. Което както е написано – обикновено книгите сами задават с какво темпо да ги четеш.
  Най-важното:
  „Хората, които са винаги с мен“ е много хубава.
  Тя е за любовта, без да е любовен роман.
  Разкрива как е възможно някой да е с теб и при теб, когато го няма; да си е отишъл, но да е останал завинаги.
  Как понякога сме малки, не знаем, нищо, но после ще разберем.
  Научава ни да различаваме вкуса на въздуха през различните сезони.
  Показва – ненатрапчиво – докъде стига пътят, опрял във вратата ни.
  И всичко това изобщо не е розово.
  Реалистично е, ама по един такъв начин… Тук ще приведа цитат от друг роман: „Пътища към Катманду“ на Рьоне Баржавел. В него е казано: „Целта на тази книга не е да даде идея за реалността, а да се приближи до истината.“
  „Хората, които са винаги с мен“ ни приближава до истината.

  А ти, читателю, почни, почни да я четеш!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s