Идеи?

Едни мили съседи ни дадоха този стар сандък, за да го изгорим в печката.
Татко щеше да го насече, но на мен сърце не ми даде и го помолих да ми го остави на мен.
Сандъкът е толкова тежък, че трудно го вдигам. Има нужда да се стегне, да му се сложат нови панти и ключалка може би, да се почисти с шкурка… и после какво? Лак? Боя? Декупаж?
След мегаремонта през лятото изхвърлихме маса стари неща, и е глупаво да започна да трупам наново, но точно този сандък ми каза, че иска да остане.
Той е поне два пъти по-стар от мен, а това значи много!
Някой поправял ли е такова нещо? Приемам съвети.

 

20 thoughts on “Идеи?

 1. Искам да Ви изпратя 3 снимки за сандъка, но не виждам опция за това. Дайте ми е-поща, моля. Идеите са на моя приятелка, която прави разни неща хубави, работи и живее в София. Казва се Виктория Тинтерова.

 2. След шлайфане, китване, възстановяване на необходимите места и смяна на пантите и ключалката, аз бих го байцнала в приятен нюанс, но не твърде тъмен, и бих лакирала, но с матиране. Може да се използва декупаж, но нещо фино като детайл, да речем само на едно-две места. Много е хубав този сандък, определено заслужава втори шанс!

 3. Според мен като стигнеш до декорирането, той сам ще ти „проговори“ какво иска. Иначе може и да се изпише нешо хубаво с красив шрифт.

  • ихххххххх…….
   и после да си е само мой и да има вътре много хубави неща, и да може да се сяда на него, или пък ако вкъщи има детенце, да си държи играчките вътре, обаче трябва да се направи така, че като се отвори, да не може да се хлопне и да те удари по пръстите, иххххх…..

 4. Това според мен е сандък за спомени. Да си държиш вътре в сърцевината му неща, които някога ще показваш на внуците си. Това е сандък, в който живее миналото. След години ще се качиш на тавана при него, ще духнеш прахта от капака, ще го отвориш и той ще изскърца тежко. А когато ръката ти започне да вади от него спомените, ти ще плачеш и ще се усмихваш, и пак ще плачеш, и пак ще се усмихваш… (запетайките нарочно са така 🙂 ) Не го разваляй с разни му украси… Според мен.

 5. Колко ли интересни истории може да разкаже твоята стара ракла! Бих те посъветвал да не я правиш лъскава и нова! Остави я такава, каквато е: семпла, скромна и пълна с минало… и бъдеще ако я допълниш!
  Вече съм стар и и завиждам!…

  • той е стоял в мазе, в работилница, имам чисто, спокойно, мъжко усещане за него. не ми изглежда натоварен със сложни отношения, крясъци в претоплени стаи, нерви и плач. мисля, че затова толкова го харесах. и мисля, че трябва да се положи грижа за здравината и за чистотата му, но да не се украсява прекалено.
   трябва да се уважи спокойствието му.

 6. Съдбата едва ли е изпратила при теб този стар сандък (както му казваш), за да бездейства на спокойствие. Остани насаме със старата ракла и поговори с нея. Попитай я от какво е дърво е направена, от кого е направена, кога е направена, защо е направена, какво е съхранявано в нея, защо е крита в мазето, какви инструменти и вещи са стояли в нея, когато е била в работилницата, на какви разговори е била свидетел тази стара ракла в работилницата и още стотици въпроси, на които е дошла да ти отговори! Сигурен съм, че тя може да ти разкаже за много копнежи, надежди и разочарования! Твоята стара ракла със спомени!

 7. Реанимирал съм такова чудо. 1.-избери му обков-панти,ключалка, дръжки за отстрани. НО! Много прецизен избор /щото има бая кич по железариите/. По кьошетата ще има ли обков? 2. Този обков трябва да се състари /има различни техники/, или да се изработи от железар по проект и поръчка. 3. Да се прикове, залепи /постегне/ навсякъде 4.Може да облечеш целия сандък с кожа /естествено-естествена/, като се използват декоративни тапицерски кабари. 4.1. Можеш да облечеш с черен или тъмнокафяв док /и пак- кабари/. 4.2. Ако ше се остави „на дърво“, след постягането, дървото се: шкури, избелва с водороден прекис 50% /опасно!-с гумени ръкавици!!!/, после байцва в желан цвят, после лакира /гланц или мат-както го искаш/. 4.3. Отвътре предлагам облепване с хартиен тапет с ретро десен. След облепването-лакиране с безцветен лак. На капака отвътре-ретро етикети и винтидж реклами, артистично налепени. ВАЖНО: ПРЕДИ ВСИЧКО-ОБЕЗЗАРАЗЯВАНЕ С ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ /ДОРИ ЗАБРАНЕНИ/ СРЕДСТВА. ТАЗИ АКЦИЯ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ПОНЕ ДВЕ /2/ СЕДМИЦИ!!! ИНАЧЕ-ГОЛЕМИ УЖАСИИ МОГАТ ДА СЕ СЛУЧАТ!/допълнително мога да ти дам рецепти/

  • ами наистина звучи така. трябва да се обмисли добре, да има човек инструменти, знания, търпение, физическа сила, постоянство, за да не се откаже преди да доведе работата до край. не искам да засегна някоя дама, сигурно има и жени, които притежават всички тези качества, но в моите представи те са присъщи повече на мъжете. затова го казах, най-чистосърдечно 🙂

 8. …прочее, дай едно фото на артефакта отстрани…

  • всъщност към момента нещата стоят така: този сандък го поиска един мой приятел от Плевен, и аз се съгласих да му го дам. той ще дойде да си го вземе, защото сандъкът е много голям и тежък и е трудно да го изпратя. междувременно татко го почисти основно, а аз, понеже въодушевлението още ме държи, започнах да го заглаждам с шкурка, поне отвън, малко по малко. стопанинът му ще продължи със съживяването. той каза да не правя нищо, но аз искам да помогна.
   и вече си фантазирам как при следващ такъв случай ще бъда по-упорита и търпелива 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s