Някой да обича лицето ти

15 август, Успение Богородично

Някой да те обича безрезервно, без съмнения, без остатък и без ресто.

Някой да те обича повече от себе си, през целия ти живот, от преди да се родиш, и винаги.

Някой винаги да те чака.

Някой да обича лицето ти.

Някой да ти е даден и да ти се полага, и да е само на тебе.

Мама.

На 15 август се празнува утоляването на тази нужда – от погалване и всеотдайна любов, която те намира и се излива върху теб, без значение дали си голям или малък, добър или лош.

На тази дата е Успение Богородично – денят, в който с най-жива радост майката на Христос си тръгва от земния свят, за да отиде в небесния и да се събере с детето си.

Горещ ден в средата на август, жътвено време. До този ден сламата става на жито, след него житото става на слама. Хлябът се пече и никой няма да остане гладен.

Ден на детското доверие, че някой следи за теб и те наглежда. Милосърдие и нежност, които преливат от сърцето на жена, и има за всеки. Най-добра, най-чиста, най-обичана – Мария.

Името има древноегипетски произход. Не може да се каже с абсолютна сигурност какво е означавало първоначално. Някои от възможните преводи са „море от горчивина“, „покорство“ и „тази, която желае дете“. Най-вероятно е обаче в Древен Египет името да е означавало „обичана“.

Истинското значение на името „Мария“ е „любов“.

Хората по цял свят наричат децата си с това име, и то звучи еднакво добре на повечето световни езици. Използват го дори и за мъже – кой не знае Райнер Мария Рилке, кой не е чувал за Ерих Мария Ремарк. Име на величества – Мария Антоанета и Мария-Луиза Бурбонска, императрицата на Свещената Римска империя. Знаменитите Марии са безброй.

Името Мария е звучно и музикално. То прелива от гласни, които се крепят на р-то като прозрачни зелени листа на клонка. То е име, което чудесно става за пеене. От Павароти през Бочели до Борис Годжунов, и от „Уестсайдска история“ до „Сбогом, Мария, не плачи на тръгване“.

Мария е обичайно име, такова, с което си свикнал. По популярност се мери с Иван и нищо чудно, че Иванчо и Марийка се ширят из веселите сладки и солени полета на вица. На тях не може да им се случи нищо страшно, те не умират от любов и оцеляват след всички кризи и превратности на живота. Тях винаги ще ги има, готини са и носят на майтап. Големи и вечни като смеха.

Обикновени като мама.

Казват, че човек е дете, докато е жива майка му.

Когато Богородица умира, тя възкръсва на третия ден след своето Успение. Явява се пред Апостолите, сияеща от слава и обкръжена от ангели, и им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всички дни!“

И всеки от нас, като нейно дете, е закрилян и гледан с милост.

––––––––
NB! Научно е доказано, че когато някоя Мария има имен ден, на нея трябва да й се правят големи и хубави подаръци.

14 thoughts on “Някой да обича лицето ти

  1. Пожелавам ти много големи и хубави подаръци наживо, виртуално ти изпращам това, което пропява и в текста ти.

  2. Pingback: Почти циганско лято « Жълтурчето

  3. Чеситит имен ден, скъпа Мария! Продължавай да бъдеш все така уникално нежна, чувствителна и прекрасна.
    Ти си истинска гордост за прекрасното име „Мария“!

  4. Мария, не знам вече колко пъти чета този текст и съм сигурна, че е за моята майка Мария – добра, всеопрощаваща, светла. Никога няма да мога да бъда като нея, колкото и да се стремя. Отдавна не съм дете, защото нея я няма, много ми липсва. Идва понякога в съня ми, когато ме измъчва нещо. Благодаря ви, за невероятните думи. Неслучайно носите това име. Татяна

  5. Препрочитам пак този любим текст и мислено се моля мама да дойде в съня ми, толкова ми липсва. Връщам се от летния театър, – гледах и слушах „Турандот“ , препълнена съм с музика. Добре че отворих страницата ви, за да добавя и словото към нея. След полунощ е – честит имен ден, Мария! Вярно е онова научно доказателство за подаръците. Лека нощ!

  6. Честит имен ден,талантливо момиче с прекрасно име.Това е името и на моята баба – и тя бе родена,за да раздава саможертвена любов и да излъчва светлина!Затова ще споделя прекрасния ти текст!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s