НИКУЛДЕНСКИТЕ РИБИ – ПОСЛЕДСТВИЯ

Тъжно-смешната история с никулденските риби привлече вниманието на много хора. Някои от тях поискаха да помогнат, като изпратят някакви суми, според възможностите си. Обсъдихме въпроса с доктор Толев и сега ще ви кажа как стоят нещата:

Ако направите дарение на Държавна психиатрична болница „Доктор Георги Кисьов”, парите ще се влеят в републиканския бюджет, и от там евентуално ще се върнат в Раднево като част от обичайното финансиране.

Има възможност да се направи дарение  на Сдружението към болницата, което има по-широка свобода и повече възможности да насочи вашите средства целево, според вашето лично желание на дарители.

В болницата има над 500 легла, и огромната част от тях са постоянно заети. Едно дарение, например от 30 лева месечно, би било капка в морето – значима и ценна, но капка.

Доктор Толев предложи следния вариант. Тези дарени средства била могли да се насочат специално към Терапевтичния театър. В него са заети около 20 пациенти от различни отделения. В бюджета на болницата няма предвидено перо за нуждите на дейността им.

На заетите с трудотерапия, примерно на тези, които метат алеите, им се включва т.нар. подсилваща диета, и те получават на ден по една филия с маргарин в повече.

На артистите се сервира по едно кафе сутрин, което се вари в един жълт чайник.
Те репетират от 9,30 до 11,30 всеки работен ден, учат роли, изнасят концерти по отделенията, правят празнични програми за определени дати и вечеринки в съботните вечери. За този постоянен ангажимент те получават месечна заплата в размер между 5 и 30 лева (когато има пари за това). Независимо дали получават заплата или не, те работят еднакво всеотдайно и упорито.

Кафето няма как да се нарече „подсилваща диета”.
Ако се събере някаква, дори и скромна сума, тя може да бъде насочена към нуждите на актьорите в театъра, да се проследява всяка стотинка, и да има конкретен видим ефект.

С тези пари могат да се купуват и сладкиши и плодове, които да се раздават – например на всички болни, които дойдат на Коледното тържество.
За мен и за вас една мандарина и една суха паста са нищо, но за тях това ще е храна, празник и единственият подарък, който ще получат.

Не призовавам никого към нищо.
Неприятно ми е да разказвам всичко това. Пациентите на болницата нямат много неща – защото болестите им отнемат всичко, и заради други, по-зависещи от нас причини.
Това, което те имат, е достойнството им, и аз не искам да го обиждам, като се оплаквам и прося пари.

Въпреки това смятам, че когато някой има вътрешна необходимост да направи нещо добро, той трябва да получи такава възможност.

УТРЕ ще имаме номера на банковата сметка на Сдружението към болницата.

Аз ви благодаря, защото ние трябва да се грижим едни за други, и сега правим точно това.

Мария

6 thoughts on “НИКУЛДЕНСКИТЕ РИБИ – ПОСЛЕДСТВИЯ

 1. Нямам думи, Мария! Слава Богу ти имаш! Продължавайте – вие сте супер нормални хора!

 2. Pingback: Мекото слънце на една Мария « a beautiful place to get lost

 3. СНЦ „СПРР – ВЯРА“
  МОЛ : ГАНКА ГРОЗЕВА ЙОРДАНОВА
  АДРЕС: 6260 РАДНЕВО, УЛ. ГРУДИ ФИЛИПОВ № 1
  БУЛСТАТ : 123683816
  IBAN : BG45TTBB94001507001858
  BIC : TTBBBG22
  SG EXPRESSBANK – ОФИС РАДНЕВО

 4. Прекрасно е това, което ни споделяш, а именно възможността да дадем! Благодаря ти!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s