22.04.2010 Лудостта ражда гении. Бог е създал шизофрениците, за да ни направи по-добри, казва д-р Тодор Толев Мит е,че психично болните са опасни

22.04.2010
Лудостта ражда гении
Бог е създал шизофрениците, за да ни направи по-добри, казва д-р Тодор Толев
Мит е, че психично болните са опасни
Румяна МИЛЕВА

– Д-р Толев, известно е, че шизофрениците са 1% от населението. В период на криза няма ли опасност да се увеличат?
– Колкото и да е странно, това съотношение остава постоянно в различните епохи на човешкото развитие. Хитлер например убива 300 000 шизофреници, но скоро след войната процентът на тези болни в Германия се възстановява. Като че ли Господ иска да има такава група – нейното съществуване действа облагородяващо и възпитаващо върху останалите. Кара ги да приемат различния, да бъдат по-алтруистични. Замисляли ли сте се какво би била литературата без така наречените „луди“? Без крал Лир, Офелия и Хамлет на Шекспир, без княз Мишкин на Достоевски, без Дон Кихот на Сервантес…

Впрочем прилагаме изкуството като терапия в болницата – поставяме пиеси. В момента пациентите ни репетират „Вражалец“. Често правим класически комедии, сред които и пиесата „Д-р“ от Бранислав Нушич. Поставяли сме и „Полковникът птица“ от Христо Бойчев. Тя е малко скандална, защото експлоатира психиатрична тема. Много добре играха пациентите.
– Откога имате самодеен театър?
– Всяка година през май има театрален фестивал на психиатричните клиники, но не всички пациенти могат да вземат участие в това вълнуващо за тях събитие. По тази причина преди три години направихме постоянен театър. Той се наложи, благодарение на старозагорската поетеса Мария Донева, която досега е написала 4-5 пиеси специално за нас. Творбите й са недовършени – и тя кара пациентите да продължат фабулата. В пиесата „Шум между етажите“ едно недоразумение между съседите завършва с хепиенд – две самотни двойки се събират заедно. Театралният текст не е толкова важен, той е поводът, алибито да се съберем заедно. И всеки от участниците казва своята версия за една или друга роля. Получават се приятни интриги – всеки дърпа чергата към него. В професионалния театър актьорът получава роля, която е проекция на неговите силни черти. В терапевтичния е точно обратното – ако някой от пациентите е хистеричен, егоистичен и му се даде да играе ала Д`Артанян, дефектът му ще се засили. Затова получава роля, която го кара да гради качествата, които не притежава. Например ако е свит, играе властелин, крал Актьорските превъплъщения помагат на пациентите ни да се справят с някои от проблемите си. Много ни помага актьорът Ивелин Керанов, който в момента е директор на старозагорския театър. Пациентите го обичат, но имат и респект от него. Мария Донева е друг натюрел – тя е мека, лирична, уязвима – това кара болните да се грижат за нея.
– Коя линия е по-добра – твърдата или меката?
– Истината – човек трябва да бъде верен на натюрела си, защото фалшът винаги си личи.
– Обществото като цяло има предубеждение към хората с психични проблеми. В крайна сметка обаче няма абсолютно здрав човек – на всеки нещо му куца.
– Открай време към психично болните съществува стигма. Ако човек е болен от сърце, изтъкват, че той е талантлив и болестта дори засилва ореола около името му. Ако има психичен проблем, обаче е обратното, макар че пак става дума за болест. Изследователи обаче са анализирали и доказали нещо много интересно – ако някой от родителите страда от шизофрения, шансът да се роди гений е значително по-голям, отколкото, ако родителите са абсолютно здрави. Ето, и
майките на Чаплин и Мерилин Монро са с тази диагноза
– В същото време обаче близките се срамуват, че имат такъв роднина?
– Факт. Някои близки дори дават фалшив адрес. И след като мине лечебната схема, болният няма къде да отиде, никой не идва да го вземе.
– Какво правите в тези случаи?
– Имаме 4 общежития, където ги настаняваме. Нямате представа обаче колко е тягостно в навечерието на големи празници, на Нова година например. Персоналът, колкото и да е инструктиран, изпуска реплики – кой как ще празнува, каква баница ще приготвят вкъщи. За една малка част от болните идват близки да ги взимат като куфари. Тези пациенти обаче се държат като отличниците в училище – срам ги е да се хвалят, защото са изключение. При повечето никой не идва.
– Опасни ли са психично болните за себе си и за околните?
– Зловещите психично болни са един от митовете в психиатрията. За да направиш убийство, са нужни знания, умения, устойчивост на волята. При положение обаче, че личността е с намален ресурс, тя е по-малко пригодна да прави такива неща. Реално доста по-опасни са зависимите от наркотици и алкохол както и хората с личностови разстройства.
– Вас нападали ли са ви пациенти?
– На пръсти се броят тези случаи. Един пациент чуваше гласове и се нахвърли да ме души. Аз обаче се справям. В критични случаи помага внезапното спиране на тока в болницата. В един такъв случай болните бяха обградили една сестра, за да я спасят от въображаем злосторник.
– Битува убеждението, че психиатрите са странни хора, а част от тях са малко смахнати. Има ли нещо вярно в това твърдение?
– Част от психиатрите много обичат да експлоатират тази хипотеза, защото това налива вода в тяхната мелница и те се правят на по-ексцентрични, отколкото са. Много е неприлично човек да бъде съвсем обикновен, даже – скучен. А така колегите се сливат с пациентите и не им личи. Хем им върви трудовия стаж, хем и лечението и рехабилитацията им върви. (смее се). Ако трябва да съм сериозен обаче, психиатърът трябва да има много богата култура – да се интересува от поезия, история, литература, философия. Това му помага в работата.

2 thoughts on “22.04.2010 Лудостта ражда гении. Бог е създал шизофрениците, за да ни направи по-добри, казва д-р Тодор Толев Мит е,че психично болните са опасни

  1. Много хубаво интервю!
    Тези хора живеят в „собствен“ свят и имат различна сетивност.
    Те просто трябва да бъдат приемани от другите, а не затваряни.
    А като виждам съвременния еталон за“нормалност“, само казвам „Пази Боже“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s