Книги за ядене

Това не са кулинарни книги с рецепти, които те учат как да си сготвиш. Не, напротив – самите книги стават за ядене.
Идеята се родила в ума на един майстор-сладкар, докато приготвял разкошна торта за рожден ден. На нейните три етажа той изписал не просто ЧРД, а и всякакви хубави пожелания, и си представил, че който изяде написаните със сладък крем думи „здраве” и „щастие”, ще бъде здрав и щастлив.
Вечерта той казал идеята си на своя брат, който бил физик-изследовател. Двамата я обсъдили надълго и нашироко. После, след много работа, опити и облизване на пръсти, те успели да изнамерят Книгата за ядене.


Веднага намерили приложение на своето изобретение.
Двамата братя, физикът и сладкарят, започнали да произвеждат учебници!
Те имали всякакви рецепти – пасти по химия, бонбони по пеене, солети по геометрия и дъвки по история.
Закусваш не кус-кус, макарони или юфка, а буквички – и научаваш буквите. Ако буквите са английски – научаваш английския.
Изблизваш си захарното петле и знанието попива в тебе. Хапваш един бонбон и си знаеш урока.
Изядеш ли цяла кутия бонбони, никой не ти се кара, а ти казват – браво, ти знаеш всичко за първи клас и вече можеш да минеш във втори.
Ако имаш да учиш по два предмета, има риск всичко да се смеси първо в стомаха ти, а после в главата ти, затова трябва да се яде разделно и да не се смесват биология и испански.
От там дошъл изразът – да изядеш книгата с кориците!
Когато двамата майстори на книги за ядене станали много стари, решили да запишат рецептата и да я подарят на министъра на образованието, за да може всички ученици да получат пълен комплект учебници от първи до дванайсти клас.
За съжаление идеята им се видяла толкова апетитна, че двамата братя изяли цялата рецепта, и така тя била загубена завинаги.

2 thoughts on “Книги за ядене

  1. Хех, това ми напомня един японски комикс, единственият, който някога съм следяла. Разправя се за един котарак-робот, пратен от прапраправнука на главния герой, който пък бил много мързелив в ученето, и прапраправнукът му се принудил да му изпрати този робот да му помага, та да не се срамуват поколенията след него. И този робот вадеше разни гениални изобретения от джоба на корема си, сред които и едни вълшебни филийки, които като долепиш до някоя страница и се отпечатват буквите на тях, пък като изядеш филийката и все едно си научил всичко отпечатано. И друг път ми се е случвало да се сещам и разправям за този епизод от комикса, но тук наистина си пасва. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s