Събирам се

 

Първо изхвърлиха дрехите, чаршафите, домакинските съдове. За джезвето ме хвана яд, беше подарък от лелята на майка ми. Беше червено отвън и бяло отвътре, с черна дръжка, с три жълти цветя върху издутото коремче и малък чернобял лъв отдолу на дъното. Беше много старо това джезве. Те затова и го изхвърлиха.
Изчистиха основно апартамента. Премахнаха повечето отпечатъци от пръстите ми, все едно съм престъпник, а те – мои съучастници и бързат да заличат всички следи от пръсъствието ми в този дом.
Изтупаха дюшека и възглавниците на дивана. Дадоха големия килим и двете малки килимчета за пране, после ги оставиха навити и загърнати в найлон на пода под прозореца.
Четири златни монети и десетина сребърни, вързани в носна кърпа на бели и зелени квадрати, намериха в бялата чанта от сватбата ми на най-долния рафт в килера. Монетите запазиха, а всичко останало изнесоха и изхвърлиха в специално докаран контейнер. Стъклени буркани, чанти за път, ожулен куфар, полупразни кутии от стари уреди, кутии с копчета и торби с прежда. Книгите запълниха няколко кашона, които потънаха в светлосин микробус и отпътуваха нанякъде. Мога да се закълна, че книгите не искаха да си тръгват. Те се привързват повече, книгите.
Обувките, шапките, палтата. След кратко колебание – и дюшека, защо изобщо го тупаха, щом все пак отиде в боклука.
Взеха лампите от спалнята и хола, нощната ми лампа също. Оставиха една гола крушка да виси в кухненския бокс към хола, и макар че нямам нужда от изкуствена светлина, заболя ме. Не знам по-тъжно и неуютно нещо от гола електрическа лампа и от възглавница без калъфка.
Дръпнаха дебелите завеси, и те изпрани и излъчващи затихващ мирис на последния одрински прах за пране.
И излязоха.
Остана ми малко.
Почти изтрита лепенка с Мики Маус на една плочка над чешмата. Една опустяла саксия, пълна с щипки за пране – напомниха си да я изхвърлят и накрая тя пак си остана на терасата.
Наистина, толкова ли остана?
Сядам на голата пружина на леглото и преминавам през провисналите й рижави къдрици. Рамката й мирише на желязо и има вкус на желязо.
Влизам и излизам от стаите, от стая в стая. На терасата се показвам само нощем. Пъхам ръка в саксията с щипките, моята ръка, моите щипки. Мразя общия коридор и стълбището, не стъпвам там никога. Стоя си вкъщи аз. Вкъщи съм си.
Постепенно се събирам.
Малки частици от мен след лутане си идват от изхвърлените вещи, от семейните монети. Много от мен си дойде от… ясно е откъде. През капака и пръстта. Ясно е, знае се.
Нишки енергия се завързват, заплитат се. Забравени късчета се скупчват с всеки спомен за мен, изпуснат от хлабавите пръсти на нечия памет. Намирам се и се събирам. Няма какво да правя със себе си. Съм.
Ако имах деца, щях да им оставя по нещо. Всичко щях да им оставя.
Но сега, в себе си, се събирам.
Напоследък си лягам в лампата. Представям си, че когато се събера – всичко, съвсем – ще разбера по това, че лампата ще светне.

 

 

4 thoughts on “Събирам се

 1. Аз съм този странния от родата, дето пази възмръсничката кутийка от иглите за шиене и празната обложка от тефтерче пълна с куки за плетене, топлата кафява жилетка, както и едно кълбце прежда … нищо че съм мъж… баба ме научи да плета на една кука, като бях малък. „За какво са ти тея глупости“ каза някой докато подреждахме апартамента… аз обаче съм глух в момента и в момента съм пак на 4 годинки и не чувам, чувам друго: гласа на баба Стоянка докато се промъквам да си играя с иглите за плетене -„Бабините работи не се пипат!“.
  >>>
  Заради текстове като този влизам в блога ти само когато съм самичък, само с отворено сърце. да не ме е страх да чувствам… и да си поплача. Благодря.

  • Знаеш ли какво си мислех днес. Всеки човек плаче, за всеки има сълзи за плачене. Никой не може да плаче вместо нас. Ако майките можеха да ни отменят, всяка майка щеше да плаче вместо детето си. Но пък после ние ставаме родители… Така трябва. Важно е и е хубаво да плачем, това си е наш ред и дълг и наша работа.

   • точно. Освен това така разбирам че още има нещо истинско в мене и че още пазя човешките нишки разплетени от тези преди мен и вплетени в мене за да ме има. Отново мерси. Знам колко те харесват всички и ти пишат напълно заслужени хвалебствия, но няколко пъти се замислям, че писаното от тебе ми действа, както и това от Валери Петров а това се постига много трудно. много благодаря за хубавите минути четене, които ни подаряваш редовно.
    Иван

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s