Принцеси – забравени и безизвестни

Истината е, че човек все ще намери начин да угоди на желанията си, ако те са достатъчно силни.
Дори мисля, че силата на човека е равна на сумата от силата, с която устоява на едни желания и силата, с която се отдава на други.
Онова за нирваната, която те обземала, след като загубиш всичките си желания… не, не е моето, поне засега не искам такава нирвана.
А какво искам?
Искам книгата за принцесите на издателство „Рибка”.


„Принцеси. Забравени и безизвестни”

Авторите – Филип Лешермейер и Ребека Дотремер. Преводът от френски е на Маргарита Тодоринска. Редактор: Милен Антиохов.
Графичната адаптация е дело на Кирил Златков, автор и на използваните шрифтове © Caravela Sans и ©Trimaran D. (копирах това от сайта на издателството)

Аз я видях и си забраних да мисля за нея. (39 лева е!!!)
Уникално красива, необикновена (ся остава да допълня, че е взривила социалните мрежи, а после да отида и да се самообеся безкрайно.) Извинявайте.

Но колкото и да мисля, не мога да си спомня друга книга, която поне малко да се доближава до Принцесите по поетичност; игра с клишетата, без да следва нито едно от тях; изключително живописни, разработени, задълбочени илюстрации – наслада за очите и за душата. Смешна, нежна, изненадваща. Скъпоценна. Не, няма друга книга, подобна на тази. Поне аз не съм виждала.

Има вече много затрогващи живописни книги за деца и възрастни, но в повечето от тях цялата история е разказана в средно десет изречения (т.е. между 5 и 15 изречения съответно). А тук има за четене! За изследване! За тананикане и вникване, за мечтаене и за лов на препратки от страница в страница.

Тази книга е истинско богатство и определено вече ще превъртам ключа два пъти, когато излизам, защото не искам някой да ми я задигне.

И понеже аз също съм принцеса, макар и все още не забравена, и разбира се, съвсем не безизвестна (питайте леля ми в Димитровград)
вчера намерих на улицата 20 лева, с промочипа в Хеликон свалихме още 3,90 от цената, и се сдобих с тази книга за 15,10 чисто. Какво му плащаш?
Това не е книга, това е чиста красота.

Кирил Златков е имал много работа и я е свършил перфектно, книгата е адаптирана на български приказно добре.
И, за да не се отклоняваме от същественото, аз я имам.

Ако някой се престраши да се зажени за мене, съвсем отделно магаре ще носи на гърба си тази книга като централна част от чеиза ми.

Енциклопедия на забравените и безизвестни принцеси, в която има и портрети на принцесите, и тълковен речник, и карта, и схеми и чертежи, и картини, предизвикващи ума и въображението…

Цяло богатство е, че това издание е реализирано и на нашия език и го има в книжарниците, а силно се надявам – и в библиотеките.

Прекрасна книга.

Да спиш е като да си разказваш истории, които още не знаеш.
Да пееш е все едно да оцветяваш думите.
Да танцуваш е като да летиш на земята.
Принцеса Амперсанд „Мечтае да раздели дните на части, на които тя да поставя заглавия.“
Думите пътешестват и когато се завърнат, вече не ги разбирам.
Да не се усмихваш, е като да забравиш да полееш цветята.

 

Вашият коментар