Референдум

Очевидно е, но нека все пак декларирам публично и в писмен вид:

Не мога да дам смислен отговор на въпроса за развитието на ядрената енергетика, защото не съм компетентна в областите атомна физика, енергетика, икономика и политика.

Съща тъй кристално ясно е, че държавата грозно ми се подиграва, като ми предлага  да отговоря на въпрос за неща, от които не разбирам, и ме принуждава да платя няколко милиона за това.

Все едно да проснат някой човечец на операционната маса, да го отворят и после да организират референдум какво да му се реже и как да бъде зашит. Нищо добро не би го очаквало.

Ако някой държи на мнението ми, то е такова: вместо да си играем на референдум без смисъл, тези пари да отидат за отопление, храна, лекарства, книжки и играчки в домовете за деца без родители. Милиони левове са, ще се усетят. Превърнете тези левове в супа и бонбони за децата.

Аз ще си купя един шоколад, за да си полекувам с него крайно лошото настроение. Горчив.

Ще си платя и референдума. Макар че няма да го ползвам.

14 thoughts on “Референдум

 1. Парите за храна, лекарства, книжки и прочие ще се произведат от ядрената енергетика.
  Все някой някога някъде така ще направи.
  Защото от производство на репички и селски туризъм пари ще има само за капачките на лекарствата.
  А другото е приказката за Нероден Петко – в нейния нуклеарен вариант.
  Така си мисля аз.

  😉

  • Напълно съгласна съм 🙂 Но пътят не минава през референдума, той е някакъв апандисит.

   • Знам, че звуча наивно и некомпетентно, защото СЪМ наивна и некомпетентна, и точно затова не искам да ме насилват да отговарям на въпроси, които са експертни. Другото е като лексикон на ученичка – Кой е любимият ти цвят? Имаш ли гадже? За ядрената енергетика ли си?
    Мащабите на тази закачка я правят опасна и унизителна.

 2. Верно… Забравих, че днес и тук почти всичко е апандисит.
  Но то си има и добрите страни.
  Възприемам, например, бялото течение с усмивка
  и въздишка на облекчение…

  😦

 3. Днес си поиграх да събера всички факти, да казвам факти, защото макар да съм За референдум и За Белене, то цитирам източници, които за жалост не видях в отсрещната теза, където всичко лети от някъде, нито линк, ни вопъл, нищо черно на бяло…ето дано съм ви осведомил…http://tikvenik.wordpress.com/2013/01/13/%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%88-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%B5%D1%86-%D0%B1%D0%B5%D0%BB/

  • Благодаря ви за желанието да ме насочите и да ми помогнете.
   Прочетох текста внимателно, но все още не се чувствам на достатъчно високо експертно ниво.
   Липсва ми огромно количество информация, включително за договорките, вземанията и даванията, извършени до сега. Тази информация няма от къде да получа (най-много – откъси и потпури, подбрани по вкуса и желанието на този, който реши да ме информира) И колкото повече цифри ми се рецитират, толкова по-малко разбирам аз, защото моята работа е съвсем друга. Не ми е работата това.
   Мисля, че много погрешно се слага знак за равенство между енергетиката и референдума за енергетиката. Има доста разлики, една от тях е, че без второто може.
   Повтарям своята теза – обидно и опасно е да ме питат за неща, от които няма как да разбирам, да ме принуждават да участвам в заплащането за тази процедура, а после и да нося отговорност за последствията от едно да или не, избрано насляпо.
   Напълно възможно е АЕЦ Белене да е превъзходен, дори спасителен проект. Не знам. Има хора, които цял живот учат и работят в тази област. Питайте тях. Не мен, леля Тонка от десетия етаж, Близнаков от втория блок, и още милиони знайни и незнайни незнайковци.

 4. Ако си направите труда да прочетете за какво ще се използва язовир „Цанков камък“ и неговата ВЕЦ: „…бърз резерв при аварийно отпадане на големи мощности (например АЕЦ Козлодуй или АЕЦ Белене)…“ Такаааа. Излиза, че има алтернатива! За сведение: в малка Швейцария има над 1700 малки ВЕЦ (само от вида ПАВЕЦ!), у нас от този вид е само една: Чаира. При язовирите нещата са „3 в 1“ – след ВЕЦ „отработената“ вода става и за водоснабдяване, и за напояване. Обаче инвестициите (съответно комисионите и хонорарите) са астрономически по-малки от тези при АЕЦ:)))) И да не ме плашат с режим на тока! Аз си спомням преди 30 години цяла България беше като дискотека – 3 часа има, 3 часа няма… При работеща с всички реактори АЕЦ… А сега? Поне половината от най-енергоемките производства вече ги няма. И пак ме плашат с режим на тока! Щото няма голямо строителство, няма износ на ток, съответно няма комисиони. С тези пари за референдума можеше една малка ВЕЦ да заработи… Няма да го уважа този референдум! Защото искам той да не бъде признат. Иначе рискувам мойто „не“ да бъде удавено от пороя на гласуващи под строй с „да“…

 5. Уляна, продават ти страх. Най-лесния начин да се намъкнат в енергетиката разни „бизнесмени“ е чрез ФТец…там не чакаш одобрение на проекти с години, бързо, лесно и печелившо…по закон, а не по пазар 😉

 6. :Мисля така(което не е оригинално,но ми изглежда напълно смислено при системата,по която се управлявят съвременните общества): Има държава.Тя има законно избран и упълномощен парламент.Има и изпълнителен орган- Министерски съвет и много др в помощ на работата му.Ако системата е работила успешно през предходните периоди(т.е с адекватна образователна,научна и т.н. политика),то в държавата следва да има компетентни и отговорни експерти.Или поне управленците да знаят къде има такива и да работят с тях.Те трябва да вземат обосновани решения по такива въпроси при максимално разгласяване и изясняване пред обществото.И с всичката тежка отговорност.Освен всичко е необходимо и доверие в политическата класа,т.е. избирателите да вярват,че тя е поне малко загрижена за националния(не груповия и личен) интерес..Помиклете кое от горното го имаме икое – не.И решете поради що се стига до тези пародии.А,още нещо.Необходимо е и да има избирател с прагматично и обективно(а не партизанско) мислене.Бъдете здрави!

 7. Напротив, не мисля, че им трябват милиони в домовете за деца, там има достатъчно насилие. Ако засилят милиони нататък, те ще са причина за още по-голямо насилие.

  За това дали трябва да има насилие над децата, да бъдат смазвани от бой, изнасилване, извращения и убиващо всеки ден човешкото в децата – за това ще има един ден референдум, убедена съм. Защото дотам ще я докараме, че ще го приемаме за нормално това, което се случва в домовете.

  Там трябваше да има безвъпросни решения. Нито едно правителство не реши проблемите на изоставените деца. Защо ли? Защото имат нужда от тяхното страдание.
  Трябваше всяка новина не просто да разтърси държавниците, да ги държи будни и да ги накара да се чувстват насилени заради своето безсилие! А тя ги поразтърсва, оглеждат се дали има протест, ако има, звънят веднага на репортерката – запушват поредната дупка, уста, каквото намерят на протестиращите и продължават да мажат нататък. Не да смазват, а да мажат – най-вече пръснати човешки мозъци. Видях една новина, в която репортерката обвинително преследваше извършител на престъпление, роден и насилван в дом за изоставени деца. Не го оправдавам, но го разбрах – дори се чудя как въобще издържат да съществуват децата, които сме изоставили и за които всеки път си вдигаме съвестите да станат от меките постели само ако Би Би Си гръмне с някоя статия или италианско издание. Подкрепям Ви развитието на атомната енергетика не се избира. Няма между какво да се избира на този референдум. Но докога ще търпим да се правим, че не знаем, че тази нощ в някой дом за изоставени деца изнасилват десетки от тях?
  Съжалявам за дългия коментар. Трябваше да бъде кратко.

 8. Напълно съм съгласен, че темата е сложна за повечето от нас и не сме компетентни в областта, затова на мен лично ми допадна следната статия, която е писана от „Ст.н.с. инж. Георги Босев – експерт с над 50-годишен стаж на различни позиции в енергетиката.“

  За да не изглежда като агитация долното искам да кажа, че всеки има право да чете каквото си иска и да вярва в каквото си иска …и накрая дано вземем „правилното“ решение!

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/01/16/1984996_izbrani_luji_ot_repertoara_na_teatura_nova_iadrena/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s