СИП – Грип

В сезона на настинките и във века на хроничната умора симулирането стимулира оздравителните процеси.

При стрес и изтощение, когато си изнервена или ти се стори, че той те обича по-малко (и по-рядко), съвременната медицина препоръчва оздравителна програма в три стъпки:
1. Уреждаш си болнични.
2. Обаждаш се, за да отмениш ангажиментите си за следващите три дни.
3. Припомняш си колко хубаво беше да се гушиш в топлото си уютно гнезденце.
Никакво излизане от къщи! Ти боледуваш.

Преумората, вечното бързане, възпалените амбиции, болезнената конкуренция, ударите под пояса – кой ще ме убеди, че това са признаци на добро здраве? При хронични състояния от този род или при внезапна криза една простичка настинка е силно препоръчителна.

Болестта може да бъде пенкилер. Painkiller, убиец на болките, които пренебрегваш, като безотговорно си мислиш, че на този свят има неща, по-важни от теб самата.

Боледуването е нещо физиологично. Организмът сам си го иска. Ти го пришпорваш безмилостно ден след ден. Разболей се профилактично – иначе той ще го направи сам, наистина, и тогава ще бъде много по-лошо.

Ако съвестта ти започне да писка, че изоставяш служебните си задължения, постави я на място с въпроса къде беше тя и защо мълча, когато ти забравяше задълженията към себе си и към любимия си мъж.

Ако тя продължи да мърмори, можеш да вдигнеш малко температура. Препоръчителна стойност – 37,9. Това ще ти даде повод да се оплакваш в цифри и придава достоверност. Високата температура изгаря токсините, изпотяването също пречиства организма. Така може и да отслабнеш, и е чудесен повод да си спретнеш гуляй с банани, шоколад и сокчета – нали това се носи на болно другарче?

И така, още от сутринта оповести, че боледуваш. Стани рано – ще се почувстваш праведна и щедра. Изпрати всички на работа и на училище и веднага се шмугни обратно в леглото. Поспи, в полусън моделирай сънищата си. Пофантазирай си нещо сексуално. Примъкни в леглото телефона, дистанционното на телевизора, лака за нокти, нещо за четене и препрочитане, нещо за ядене и за пиене. Позволено е да си оправиш маникюра, забранено е да се обличаш и да се решеш.

Съвременната медицина позволява да намъкнеш пижамата, ризата или чорапите на любимия. Звънни му, за да му го кажеш, спомени също колко ти е сънено и че искаш да те прегърне. Помоли го да ти се обади след час. В никакъв случай не му поръчвай да свърши нещо, нито го критикувай. Ти трябва да почиваш. Днес не отговаряш за неговите (безбройни) недостатъци. Ти си го обичаш заради хубавите му черти. Кажи му и това.

Боледуването, когато не е принудително, а свободно избираемо – после попитай някое от децата какво е СИП – пречиства душата и разхубавява тялото. Обратното също е вярно. Съвременната медицина не забранява леки физически упражнения и дейности, които носят приятни емоции, като: подреждане на снимките от лятото, разглеждане на списания и избор на нова дрешка, изхвърляне на дрехи, които не са обличани от 3 години… добре де, от 5… прибиране на всичко обратно в гардероба.

Специално за супер-организирани, стегнати и невротични момичета съвременната медицина препоръчва следното упражнение: върху спалнята, както е с разровени чаршафи и смачкани възглавници, се изсипват всички дрехи, или поне съдържанието на три рафта и десет закачалки. Заставаш пред така оформената бъркотия, лягаш отгоре, наместваш се удобно и заспиваш поне за 45 минути.

Когато семейството се събере отново вкъщи, изискай да те поглезят и им покажи, че имаш нужда да те обичат активно. Не ги питай какво им се яде, не изпълнявай дребни поръчки и не ги карай да правят нищо. Лежи си тихо. Забрави термометъра на масата в хола (вълнено одеяло и няколко енергични движения ще повишат градуса на съчувствието). Бъди кротка и си боледувай. Имаш документ, че не трябва да работиш, да организираш, да се грижиш и да отговаряш. Ако се наложи, цялото семейство ще вечеря препечени филийки – на това ухаеше Мери Попинз. Тази вечер ще пиете чай с мед и лимон. Ром? Може!

Легнете си рано. Предложи на децата да ти разкажат приказка. Подскажи на любимия мъж да те гушне. Бъди слаба. Имай висока температура – добро начало за една здравословна гореща нощ.

Ако се събудиш като нова – а според съвременната медицина това е гарантирано – не забравяй, че лечението е по схема и се повтаря в серии от по три дни поне веднъж на всеки два месеца.

Съвременната медицина

12 thoughts on “СИП – Грип

  1. ахаа и ехееееей, да си боледуваш на воля ми звучи така подходящо на фона на мрачното външно време

    но ще се въздържа все пак 😉 🙂

  2. Невероятноооооооооо, искам да съм болна…..

  3. лелеее, тук има почти пълен списък на моите неумения 😀

  4. А пък аз съм болна наистина 😦 И децата също…
    Следващия път ще гледам да се разболея така!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s