Как се издава книга?

Понеже от време на време някой ме пита това, я да кажа, каквото знам.

За издаването на една хартиена книга има значение дали сам ще я финансираш, или ще разчиташ на издателство, както и колко скоро искаш да я видиш на бял свят.

Можеш да си направиш свое издателство (това ми звучи трудоемко).
Може също така да участваш в конкурси, на които наградата е да ти издадат книга, какъвто е „Веселин Ханчев“ (така излезе „Сбогом на читателя“).

Ако имаш необходимите пари, можеш да приготвиш материалите, да наемеш човек, който да направи оформлението и предпечата, и да я дадеш за отпечатване на тази печатница, която ще отговори на изискванията ти. Цената ще бъде равна на сумата за хонорарите плюс парите за печат и хартия, и съответно – според тиража. Това е най-бързият вариант.

Друг вариант е да отидеш в една голяма книжарница, да разгледаш какви книги са издавани по темата, на която ще бъде твоята книга, и да се ориентираш кои издателства работят в тази област. Приготвяш си ръкописа, принтираш по един екземпляр и им го изпращаш по пощата, или го носиш лично. Ако откриеш имейл, можеш да го пратиш и по мейла, но все си мисля, че личният контакт е за предпочитане. И започваш да чакаш. Ако издателството одобри книгата, вече се уговаряте за условията. Някои издателства може да ти поискат пари за книгата, а от тях е само „шапката“. Други, като Жанет 45, с които съм работила, ти плащат хонорар. Но пък почти не можеш да повлияеш на сроковете за издаване, може да чакаш и години, след като са ти казали „да“.

Жанет 45 плащат хонорари на авторите и им дават 30 бройки от книгата (или 20, както се договорите), останалите книги са тяхна собственост и те се занимават с разпространението. На мен това ми допада, защото не се налага да въртя едни пари. Разбира се, 30 книжки са ми малко, и се е случвало да си купя от собствените си книги (с отстъпка).

Когато човек си плаща за издаването, трябва да договори с издателството или печатницата, дали ще вземе целия тираж и ще прави с него каквото си ще, или те ще се заемат с продажбата.

Всеки един от вариантите има плюсове и минуси.

Това е, което знам аз.

Има и вариант от издателствата да те търсят и да те питат какви са твоите условия, за да издадеш бъдещата си книга при тях. Но ако те вече са ти се обаждали, значи не се нуждаеш от моите сведения.

Успех!

33 thoughts on “Как се издава книга?

  1. това са много главоболия, но при желание, защо не…

    здрасти! 🙂

  2. Сигурно в добре описания процес би трябвало да има място и за редактор, макар че… кой изобщо се сеща, че има и такива хора днес. 😉

    А на мен пък ми стана интересно – освен тези 30 лични екземпляра, от останалите продажби ти не получаваш ли нищо?

    • описанието не е съвсем задълбочено, нали има и художник за корицата, и коректор, може да има фотограф, представяния, реклама и какво ли още не. това е най-общо.
      пък аз получавам в конкретния случай хонорар
      ако внезапно книгата се разпродаде и я допечатат, и ми кажат за допечатката (понеже с мен не, но с други хора се е случвало изобщо да не разберат, че това е станало) получавам пак бройки от новия тираж и пак хонорар.
      не питай за цифри, защото са смешни и ме е срам да ги споменавам 🙂

  3. Ама наистина, хич не ми се струва честно и справедливо така. Хонорарът си е хонорар, а пък продажбите на книги – съвсем отделна работа. Лелей, това чичо ти Стивън Кинг отдавна щеше да се е гътнал, ако издаваше книги у нас, а той какво – милионер!

  4. С известно отместване от темата, но да попитам директно – би ли предоставила книгата (която и да е от книгите ти, ако имаш преводи, също) си за свободно (безплатно) четене в Мрежата?

    • Ами да, защо не.
      Тук в блога ми можеш да видиш „Очи за красотата“, започнах на порции да качвам и „Куклен театър, добър ден“, че е доста обемна. В литернет са „Сбогом на читателя“ и „Има страшно“.
      След като мине определен период от време след излизането на другите книги, мога да реша да кача и тях някъде.
      Имам малко преводи, които също могат да се намерят в нета, гугъл знае 🙂

  5. Аз да не забравя да препоръчам да давате по библиотеките, ако сте на самиздат и работите директно с печатницата. Има и една особеност – издателски номер. За София знам, че се вади от Народната библиотека, но за другите градове не знам.
    И аз имам едни кашони, слава богу, разминах се с 500 бройки, но имах един познат, който ми довери, че имал 500 но като се посприятелихме се отпусна, че били 1000, а на тръгване станаха 2000. Друг пък не можел да си влезе в мазата, където е складирал 3000.

    • Да, има такъв отдел в Народната библиотека.
      Ние пък си държим дърва в мазето, и през зимата ще ни бъде топличко и хубаво, и преди да си легна, пак ще гледам няколко минути огъня и за нищо няма да мисля.

  6. Виц:

    Говорят си двама естрадни певци:
    – Как е?
    – Издадох диск.
    – И? Продаде ли нещо?
    – Да. Колата и апартамента.

    :)))

  7. Здравейте! Благодаря за ценната информация! Искам да попитам дали се смята за нормално един и същи ръкопис да се предложи за обсъждане едновременно на повече от едно издателства. Благодаря ви предравително!

    • Според мен това е нормално и естествено – с изпращането на ръкописа авторът още не е поел никакъв ангажимент. Дай боже на всички места да харесат книгата и да я поискат, и да предложат от добри по-добри условия! От сърце го пожелавам 🙂

  8. Като напиша книга мога ли да наема редактор и преводач, който да я преведе на аглийски и да се пробвам да я издам извън граница. Примерно англоезични държави.

  9. Pingback: Ноември 2013 | Evel Inara

  10. Мария,
    Провери ли в izdavam.com там всичко е различно.

  11. Мария,това което искам да те попитам може да ти се стори странно,но съм само на 14 и си нямам голяма идея как стават нещата,но пиша още от 8 годишна това ще рече 2 ри клас.И така да си дойда на въпроса,когато си готов с това което искаш да издаваш просто трябва да отидеш в издателството и да помолиш издателите да погледнат книгата и ако им харесва да я издадат или трябва да имаш връзки и други подобни.

    • Здрасти, Рая!
      Когато си готова, избираш издателство и отиваш лично или изпращаш книгата си. Но ако имаш някой познат в издателството, това едва ли ще навреди. Също както ако трябва да се лекуваш, не е нужно да познаваш лекаря и медицинските сестри, но ако ги познаваш, няма да е зле, нали? 🙂

  12. Здравейте,може ли да ми препоръчате издателства,които издават ПОЕЗИЯ.

  13. ЗДравейте, някой разполага ли с актуален e mail адрес на издателство Жанет 45?

    • Разбира се – погледнете на сайта на издателството или на страницата им във Фейсбук.

  14. Здравейте! Казвам се Росен Петров и съм на 16 години. Още от ранна възраст започнах да проявявам голям интерес към четенето и това ме накара да започна да пиша моя собствена книга. Тук съм, за да Ви попитам, има ли вероятност по вайбър или месинджър да Ви пратя как съм я започнал, да я прегледате, да й се насладите… Телефон: 0888065658 Месинджър-Росен Петров

    • Благодаря ви! Ще се радвам да ми дадете автограф, когато книгата излезе от печат, защото тогава ще мога да се насладя на качествата й в завършен вид. Пожелавам ви успех!

      • Благодаря за милите думи! Искам да Ви попитам, имам ли възможността да се свържете с мен по Вайбър чрез посоченият номер: 0888065658 и да Ви прикача книгата ми до тук. Работя на нея от компютър в документа Microsoft Word.

          • Разбирам. Надявам се някой ден да докоснете моята книга, както и тя да докосне Вашето сърце.

Вашият коментар