„Любовта и Западът” от Дени дьо Ружмон – книга за любовта, такава, каквато е

На гости в блога ми – Людмил Люцканов

Книгата „Любовта и Западът” пристигна и при мен. Благодаря на издателство „Лик”! От анотацията научих първо, че това е най-известното и вероятно най-значимото произведение на швейцарския писател и философ-есеист Дени дьо Ружмон.

„Основното ми намерение бе да опиша неизбежния конфликт между страстта и брака на Запад и това си остава в моите очи истинският сюжет, истинската теза на книгата ми, такава, каквато тя стана.” (из „Предговор към изданието от 1956”)

Авторът констатира: бракът е в криза, дължаща се на несъвместимостта на чувствата, които хората изпитват, и представите, които ги владеят. („Мечтата за възможната страст въздейства като постоянно развлечение, което притъпява бунтовете на скуката. Хората знаят, че страстта би била нещастие, но предчувстват, че това би било по-красиво и по-„живо” нещастие, отколкото нормалният живот, по-екзалтиращо от собственото „малко щастие””. (стр. 280)) Той прецизира тази констатация, като анализира еволюцията на мита за Тристан и Изолда от Средновековието до съвременността, проследява неговите отношения с религията и мистиката и интерпретирането му в литературата.

Дьо Ружмон датира появата в европейската култура на темата за страстната и непостижима любов, любовта на Тристан и Изолда, към 12-и век, когато се осъществява сливането на потоците на куртоазната любов на трубадурите и религиозното въображаемо, оплодотворено според него от катарската ерес. Любопитна, макар и твърде оспорвана и все още спорна поради липсата на надеждни доказателства си остава тезата на дьо Ружмон, че трубадурите са били приемници на тази ерес. Доказателство той търси в интерпретирането на понятните единствено за тях символи, с които са си служели в поезията си, за да прикрият истинските си „еретични” идеи. Мимоходом са споменати и нашите богомили, преносители на ереста в западна Европа… Арабската мистика и поетическата волност по онова време също са изиграли според дьо Ружмон своята роля за просъществуването на любовта-страст.

Любовта-страст е отъждествена в книгата с Ерос и противопоставена на Агапе (християнската любов). Ако Агапе е реалната любов към реален човек, то Ерос е само любов към представата, която си създаваме за другия, и към самата любов, а това обяснява факта, че той винаги е бил нещастен и обречен на неуспех в света на хората. Задоволяване на страстта е равнозначно на смърт на Ерос. „Желанието за небитие/Копнежът по смъртта” е еротическия героизъм. Ерос не може да се утоли, смъртта е единственият момент, в който напрежението се отпуска. Ерос води Тристан към смъртта и еротическият мит радикално се превръща в трагически.

На тази страстна, романтична представа за любовта се противопоставя взаимната любов и съпружеската вярност на две реални същества, свързани помежду си чрез договорната институция на брака, която е зародишът на всяка истинска общност, осъществяваща единение. Това единение е моделът, който предлага авторът като отпор срещу два симетрични вида зло в съвременните общества, а именно романтическия и безотговорен индивидуализъм и налагането отгоре на един колективен, конформистки морал, който отнема на човека неговата свобода. „Ерос, а не Агапе прославя инстинкта ни за смърт, той се стреми да го „идеализира”. А Агапе му отмъщава, като го спасява. Защото Агапе не знае да руши и не иска да унищожи дори онова, което руши.” (стр. 309)

Не бих пропуснал да отбележа, че преводът на книгата е дело на Лилия Сталева, благодарение на която се запознах с един от любимите си писатели, Марсел Пруст, в чието творчество любовта също е основна тема.

Людмил Люцканов


Ако ти също искаш да напишеш рецензия за тази или друга книга на ЛИК, прочети тук: http://liikk.wordpress.com/2010/06/30/blogs/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s