Властелинът на бирата

Илинден, като повечето празници от традиционния календар, е свързан с удоволствието и със страха. Ден на водата и на огъня, и на надеждата да ги има на точното място в нужното количество.

Съчетанието на вода и огън е особено вълнуващо.

Двете стихии имат един общ покровител, и не е чудно, че във фолклора светецът се представя като избухлив, непредсказуем и импулсивен.

Свети Илия е министърът на огъня във водата и в неговия ресор попадат въпроси като: „Когато гръм удари, как ехото заглъхва?” и „Защо ми трябваше да пия снощи тази огнена вода?”.

Свети Илия е спортна натура, запален по лова на едър дивеч. В най-горещите дни и нощи е бил забелязван да препуска с колесницата си в преследване на змейове и лами. Като традиционен типаж, той използва за целта конвенционално оръжие – огнени стрели, и така създава предпоставки за избухване на горски и полски пожари.

Гони ламите да не пасат житото, с едната ръка пръска пламък, с другата ръка го гаси. Под негова юрисдикция са всички пожарникари.

Свети Илия е ярка личност. В някои области го наричат Градушкар и Гръмник. Пие питието си с много лед и си тананика „Smoke on the water, fire in the sky”. Мъжествен, внушителен, авторитетен и независим. Обича пътуванията, високите скорости, бързите возила тип кабрио. Когато има светкавици без гръм, това са пламъци, излизащи от ноздрите на тунингованите му коне.

На неговия ден работата е абсолютно забранена. И на полето, и в къщи Илинден е време за почивка на хладно и сенчесто място, за да бъде предпазен домът от наводнения и мълнии. Запознати твърдят, че при гръмотевична буря е задължително да се изключват компютърът и модемът. Ако не искате да направите това, може би няма да е излишно като предохранителна мярка да се пренесе жертва – най-стария петел. Месото на домашния петел е по-жилаво от бройлерското и е желателно да престои в марината, а след това да се готви продължително време на бавен огън.

Свети Илия е пророк. Според Стария завет той предсказал суша, последвана от купести облаци, гръмотевици и обилен дъжд. Противно на очакванията обаче, той е покровител не на синоптиците, а на кожарите и кожухарите – вероятно затова по морските курорти точно по горещниците се продават с намаление толкова много кожени палта. Пазител е и на самарджиите, което едва ли е особено голям ангажимент към днешна дата, на керемидчиите и – това е интересно! – на пивоварите.

Не случайно се шири девизът „Който пие бира, не умира.” Свети Илия, патронът на светлото пиво, дава дъжда, росата и бирата. Той е единственият светец, които не е умрял, а според легендата е бил вдигнат и отнесен на небето приживе от огнена колесница.

Поверието гласи, че ако човек се изкъпе срещу празника, мълния няма да го лови, че ако на Илинден прогърми, виното ще е добро, и още – че билки, брани на Илинден, лекуват висока температура.

8 thoughts on “Властелинът на бирата

 1. Хахааа, ей сега ще го пратя на Илийчо 😉 нищо, че денят на почитания му патрон отмина по всички стилове…

  Много увеселително, просто прекрасно :))

 2. Ех Мария, тъкмо си търсех повод да не работя днес! Ей сега пращам на колегите :)))

 3. Хубаво! Много ми харесва! Да си здрава! Чакам още – и
  маме достав светци.

 4. Не съм чел по-хубаво есе,..
  За свети пророк Илия,
  бира и стихия,..
  от Мария..
  Дано бог ми прости..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s